DIYjenteskateNMNORBRullebladetSkateklubbSkatepark

Årsgjennomgang 2012

Det har vært et hektisk år i 2012 for skating, det er nesten så jeg har mistet helt oversikt, men skal prøve meg på en ukvalifisert oppsummering, med en god porsjon entusiasme.

For NORB begynte året med at vi endelig ble eiere av hjemmesiden vår www.norb.no. Woho! Nettsiden er nå et sted med rimelig mye nyttig informasjon. Målet var at den skulle bli bedre enn hva den var tidligere. Det tror jeg vi har fått til, selv om den designmessig er på barnehagenivå. Dette er min feil,  fordi jeg sov i timene på NTNU om html-koding, men det fine med barnehager er at det er forståelig.

rullebladetkommer
Diverse skannede Rulleblad

Jeg har alltid vært en NORBfan. Å skanne de gamle Rullebladene og gi de ut på nett har vært en glede. Der er enormt mye god norsk skatehistorie i Rullebladene, og anbefaler virkelig alle å lese gjennom!

Rundt påsketider ble Kjetil, som introduserte meg for NORB etter en nattsession i Oslo, statssekretær. Vi er utrolig stolte på hans vegne, og det er ganske kult å ha en skate-representant i regjering.

Henrik Lund bs noseblunt Foto-NORBNMno
Henrik Lund BS Noseblunt imponerer dommerne under NM Foto: nobnm.no

 

I løpet av året har det kommet 16 nye skateklubber med i NORBfamilien, og det er skikkelig gøy å se hva som skjer rundt omkring og hvilket driv alle har.

Moss skateboardklubb,Thunshit, Øssiæ skateklubb, Egersund Skateboardklubb, Normal SK, Austevoll skateboardklubb, Lillesand skateklubb, Stange skateboardklubb, Valdres Skateboardklubb, Nannestad Skateboarding, Sætre skateklubb, Switch skateklubb, Grenland skateboardklubb, Volda Rullarlag, Within skateboard, Tjøme Skateklubb:

Velkommen skal dere være!

Eirik Svensen har gjennom NORB søkt og fått tilslag på fritak av førstegangstjenesten. NORB har et samarbeid med Olympiatoppen der vi kan anbefale søkere for fritak som de da gir toppidretts-status. Dette er et samarbeid vi setter stor pris på, en tillitserklæring til skating som egen-organisert aktivitet og NORB som organisasjon.

Våre styremedlemmer i Bodø har også vært aktive, med blant annet å få opp nettsiden www.jenteskate.no. Sindre Sandvin har også opprettet skating som valgfag i Bodø. Hadde jeg hatt et valgfag som dette, ville valget vært lett!

NORB som informasjonskanal

Vi oppfordrer til å danne skateklubber. Dette høres kanskje kjedelig ut, men skatere får innflytelse gjennom en skateklubb. At man har klubb, gjør at flere kan jobbe sammen mot et mål. Uten en skateklubb, kan man veldig fort bli forbigått, og i verste fall ikke hørt.

NORB har ingen penger å dele ut, men vi vet hvor dere kan søke penger. I mange tilfeller trenger dere ikke engang være en skateklubb for å søke penger. Mulighetene er mange. Vi vet om støtteordninger som gir fra 25 000,- og oppover. Det er helt tydelig at mange skateklubber har fått øynene opp for de store støtteordningene som Gjensidige- og Sparebankstiftelsen, og vi håper så mange som mulig følger etter! Bare se gladmeldingen fra Hamar nå sist, helt rått!

Vi har også lagt ut en god del om hvordan man kan bygge selv. Det å skate noe som er selvbygd, er den beste følelsen. Go Polar!

Det er ikke alle som er like interessert i å bygge/designe selv, så vi har laget en side om norske skatesnekkere/skateparkdesignere. Her snakker vi om en liten oversikt med skatere som bygger. Er det noen som føler at de burde være her, slenger vi dere med, dette er skal være en lavterskelkontakt. Kanskje du her finner noen i nabobygda som kan snekre en rampe i hagen for deg.

Da jeg begynte med å finne skatesnekkere/designere, skatet jeg litt med Jos Theisens fra Nederland, som viste seg å ha designet innehallen i Utrecht. Det for meg var ganske utrolig. At det finnes masse folk i Norge med masse kompetanse vi ikke er klar over, er jeg helt sikker på.

Ildsjeler

Når jeg tenker over alle de ildsjelene som bruker store deler av fritiden sin på og for skating i Norge, blir jeg mer og mer imponert over hvor mange dere er. Mange av dere jobber og strever lenge uten resultat, og noen av dere befinner dere plutselig på en politisk arena, der bevilgninger skal vurderes og kost/nyttejusteres og ikke minst; ventes på. Dette kan være frustrerende og utfordrende, men også utrolig gøy når ting går den rette veien! Og det gjør det stadig oftere.

For meg fikk frivillighetsarbeidet for skating en nasjonal anerkjennelse i år, ved at Trond og Bente Bardalen ble nominert til ”Frivillighetsprisen 2012”. Dere vant i mine øyne, og dere vant litt for alle som jobber frivillig med skateboard i Norge.

FrivillighetsprisBardalen1 Foto- Øyvind Bardalen
Trond og Bente Bardalen i Nøstedhallen Foto: Øyvind Bardalen

Vi i NORB er fullstendig klar over at vi bør bli bedre til å hjelpe både klubber og ildsjeler, både når det gjelder bevilgninger og faglig støtte. Dette er kanskje vår viktigste oppgave videre.

NORB NM 2012

NM i Trondheim var en stor liten suksess. Liten, fordi vi ikke hadde økonomi til å gjennomføre alt vi ville. Stor fordi dere som var der gjorde det til en suksess. Stor heder til sponsorene som steppa inn, slik at vi fikk betalt reiseutgifter og litt honorar til de som var med å hjalp oss. Klubben TSA var helt rå, både med uventet bygge om parken, og lage konserter og åpningsshow i dagene før. Dette både gleder og rører. Trønderne presenterte også Trondheim som en skikkelig bra skateby. Jeg har selv bodd i Trondheim, og lurte på om folk kom til å bruke byen, og det ble den gjort til de grader! Konkurransen var som alltid sprengt på deltakere og tid, men vi fikk pressa alle gjennom.

Hermann Stene, Heitor Da Silva, Jaran Jacobsen, Tonje Pedersen og Mats Hatlem, dere viste virkelig hvor nivået er i Norge. Og det er høyt!

En uke etter Trondheim gikk turen til Tjøme og vert-NM. Det ble en skikkelig fin konkurranse med strålende solskinn og god stemning. Mats, som har hatt enorm progresjon, imponerte alle i juniorklassen, og Espen Røed endte øverst på pallen i seniorklassen for første gang siden 1997!

Etter NM-uken var over, ble vi minnet på hvor skjørt livet kan være da Øystein Døsvik gikk bort i en ulykke. For de som ikke kjente han, har han vært en av de sentrale ildsjelene i skatemiljøet i Trondheim og TSA. Jeg kjente han ikke personlig, men husker han imponerte med guts og kreativ skating da jeg så han rulle i Trikkestallen. Han gjorde et stort inntrykk på mange og er dypt savnet.

VGtv-Hermanns run
NM i skateboard ble også vist for allmennheten på VGtv Foto: vg.no

 

Skateparker – de popper opp

Bowl i Austrått i Sandes? Nyheten kom 1. april, så ingen var helt sikre, men resultatene fra Stavanger Open skal visst tilsi at den finnes. Vi i NORB tror fortsatt ikke helt på at dette er sant, på lik linje med månelandingen.

Austrått Sandesposten Andreas Kydland
NORB tror knapt parken finnes. Austrått skatepark,Sandesposten Foto: Andreas Kydland

Vierli skateparkhotell åpnet i år med skatecamp og det hele. Det er skateparken i Norge med best utsikt, og bare det å ha mulighet til å reise på skatecamp er så rått at jeg skulle ønske jeg kunne skru klokka tilbake og bli 12 år igjen. Men jeg er redd verden, dessverre, bare går fremover.

På Nesodden utenfor Oslo ble en betongbowl ferdig på sensommeren. Ikke bare er det en kul liten sak, men cruiseturen ned til ferja er turen verdt bare det.

I Bø i Telemark kom også en bitteliten betongpark. Den første kommentaren jeg hørte var at ”man trenger aldri sparke fart i den parken”. Da er mye gjort rett.

I Skien har Grenland Skateboardklubb, etter målrettet arbeid, fått en innehall på Stevneplassen. I akkurat samme hall som i gamle dager! Mye plass, godt miljø, og stor entusiasme. Dette lover godt.

Rett før vinteren fikk også Moss en skikkelig betongpark. Den har vi ikke hørt så mye fra ennå, men det vil nok bli den første parken mange reiser til når snøen smelter på Østlandet. I alle fall for meg, jeg har pakket telt og primus allerede.

Mange har også bygd om og oppgradert parkene sine. Drammen har meg bekjent, Norges eneste foampit!(?). Rud, Horten, Bodø og Haugenstua har gjort en hel del, bare for å nevne noen.

Stavanger og nye Tasta lar vente på seg. Jeg er helt sikker på at når nye Tasta realiseres, vil det sette en ny norsk standard. I Sverige er det liten tvil om at da Stapelbäddsparken kom, ble nivået hevet over hele landet. Det er absolutt ingen grunn til å vente, Norge trenger dette. Stavanger har alltid hatt et skikkelig bra skatemiljø, og vi i NORB ser at det som blir gjort på frivillig basis i Stavanger Skateboardklubb er helt rått. Lekseskate? Det er bra greier, det.

Filmer, media og gründervirksomhet

Det er også kommet så mange filmer der ute at det nesten ikke er til å følge med på. ”Trondheim idag”, ”Sandokan”, ”Randomz”, ”Classic-Cigarettes”, ”Altamontfilmen”, ”Document this summer” og tilslutt ”Oslo 5” som dundret inn 12.12.12. En knallavslutning! Jeg tør ikke tenke på hvor mange terrabyte som er filmet og redigert (eller DV-tape, for den mer nostalgiske).

DANK har imponert, ikke bare i Norge, men også internasjonalt, med måten de presenterer skating på. Stor tommel opp for arbeidet, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Playboard gjøre også en skikkelig bra jobb. Et magasin med en god blanding av tull og tøys, gode artikler og stadige bidrag til DVD-samlingen. For å ikke glemme coveret av Kevin Bækkel!. Det var utrolig gøy å lese artikkelen, for så å se parten hans i ”Disorganized Fun”.

Vi observerer også at gründervirksomheten blomstrer, but that doesn’t mean YOU need to TAAKE the hit in the RUBBLE! Stå på! Vi liker folk som tar litt sjanser og satser litt.

NORB og veien videre

Vi prøver hele tiden å forbedre oss, og når det er opp mot 60 000 skatere i landet, kjenner vi på det ansvaret. Vi har satt oss ambisjoner, men det ligger en del utfordringer i disse. Vi som skater er ingen samlet gruppe, og friheten i aktiviteten er viktig for alle.

Det NORB håper å være, er en interesseorganisasjon for alle, et slags minste felles multiplum fra streetskateren som skater i gata til klubbene som vil ha store prosjekter gjennomført.

Tidligere i høst tok Geir Allan Hove og Thomas Huse, begge med god kompetanse og altfor liten tid, steget ut av styret til fordel for de som måtte ønske å bidra. Jeg ble selv veldig godt mottatt når jeg engasjerte meg og håper å kunne videreføre den tradisjonen.

I løpet av året har vi blitt færre i styret, men har et større ambisjonsnivå. Vi skal prøve å finne måter å arbeide på slik at NORB kan serve medlemmene bedre. Første stopp for meg er Kulturdepartementet i januar for å diskutere om de kan være med å hjelpe oss, og eventuelt finne løsninger.

Vi skal også prøve oss på et pilotprosjekt med konkurranser for pre-kvalifisering for juniorer til NM dette året. NM skal fortsatt ha åpen kvalifisering, men har fått god respons fra klubbene på dette hadde vært gøy.

Til alle jeg har glemt eller ikke nevnt; håper jeg dere ikke blir sure av den grunn. Og til sist må jeg nevne Daniel Spiro sin internasjonale ”travellin treat” i amerikanske SLAP og ikke minst Ole-Bernt sin T-banefilm, SubCity med Bjørn Widmark.

Til sist vil jeg bare si, at jeg er imponert hvor mange skateklubber som holder hallene åpne i jula, de holder seg virkelig ikke åpne av seg selv!

Takk for et supert skateår i 2012, og på vegne av NORBstyret vil jeg bare ønske alle sammen lykke til med skatingen til neste år. Vi sees på NM i Oslo i 2013!

KristiandsandPOhipBW
Per Olav over hippen i Visionhallen, desember Foto: Fritjof Krogvold