NORB

Nyttårstale 2017

Kloden vår har nok en gang gått en runde rundt sola, og snurret rundt seg selv 365 ganger. Det er ikke rart man blir svimmel til tider. Her er i alle fall en liten oppsummering av hva som har skjedd med norsk skateboarding, og kanskje litt om hva som vil skje i fremtiden.

Skateboard i NIF

I høst ble skateboarding etablert som en gren i norsk idrett som en følge av at det har blitt en OL-gren. Snowboardforbundet har tatt oss imot på en veldig fin måte. De har ansatt Henning Braaten, som nå jobber fulltid med både klubb, et mulig landslag og alt i mellom. Vi er opptatt av at vi beholder vår egen stemme i den nye organiseringen, vi jobber derfor tett med Snowboardforbundet om dette. Vi har et felles ønske om å opprette et Brettforbund til sommeren, slik at vi har en del prosesser foran oss.

Internasjonalt, har rulleskøyteforbundet blitt til “World Skate”, og er aktive med å sette opp verdenscup, rettferdige dømmekriterier og krav til park-design. Alt hva en idrett må ha for at alle i verden, både gutter og jenter, skal kunne konkurrere på likefot. Et krevende arbeid, og der vi ser at flere land har veldig mye å komme med. World Skate har gjort gjort mye for å få eksisterende skateboard-organisasjoner til steppe opp, slik at skaterne skal få sin stemme også der. I begynnelsen av september gjennomførte de et verdensmesterskap i vert i Nanjing, og alt var klart for at vi kunne sende Mats nedover, men så skadet han seg under NM, så det måtte vente. Godt å se at Mats er på brettet igjen og ripper.

Norsk skateboarding

Jeg gnir meg i øynene, omtrent hver dag nå. Det er mer norske skatere på Thrasher og Freeskatemag, enn noen andre føles det som. Alle vi har fulgt de siste årene har liksom bare gått i høygir, Magz på Numbers, Didrik leker panda på Enjoi, Kevin på killa KOTR, fikk SOTY-nominasjon(!!!) og ikke minst en dobbel siste part i Creature-filmen. Hermann fullt på Real, Jannern drar på, og Karsten herjer som alltid. Man blir helt svett, når alle alle young gunsa drar på i tillegg. Glemte jeg Gustav? Ja glemte han, men han er der jo hele tiden. På toppen.

Også filmerne da. Jeg er ekstremt imponert over hva Pekka og Martin Stuve Strøm får til. For en prodding! Det å dokumentere gode skatere og formidle dette er ikke en hvilken som helst ting, det er et håndverk og blir kunst i seg selv når det gjøres på en god måte. Og det har dere fått til.

NM

I år var NM i Oslo, og alt i alt gikk tror jeg vi fikk gjennomført godt. Men så spredt over byen, er kanskje ikke noe vi prøver å gjøre igjen. Jeg blør fortsatt innvendig over at vi måtte flytte street-konkurransen fra Haugenstua og inn til Skur 13, men værmeldingen gjorde at vi ikke turte noe annet. Det var godt oppmøte og god stemning hele NM-helgen og ikke minst ekstremt god skating. Jentene overrasket oss med å ville ha bowl-konkurranse, noe vi heldigvis klarte å få inn i programmet. Det er rått å se at jentene nå stepper opp i hopetall, krever sin plass og med sin egen stemme og stil. 

I 2018 blir det NM i Stjørdal og Vert-NM på Notodden. Det gleder vi oss skikkelig til. Stjørdal har en super-nice park og en trivelig gjeng, og alle jeg har snakket med er skikkelig gira. Vi i NORB skal gjøre alt vi kan for at konkurransene og spilloppene skal bli så bra som mulig. Vi gleder oss til å se dere alle igjen, “shø”!

Stafettpinnen og noen tanker om fremtiden

NORB hadde årsmøte i høst, der vi fikk inn fire nye styremedlemmer, Jørn Wiggo Nyberg, Kristina Westad, Hege Thronæs og Jan Thomas Låhne. Nå har NORB, i tillegg til eksisterende styre, en enorm kompetanse og flate som dekker hele Norge i forhold til synspunkter og kunnskap om skating. Bra crew rett å slett. Under samme årsmøtet, ba jeg styret om å finne noen som kan ta over ledervervet etter NM i Stjørdal. Jeg har vært leder snart seks år nå, og jeg mener selv at det er sunt med et skifte. Store gleder og gode erfaringer venter i et slikt verv, krevende og spennende er det også.

Samtidig, så har jo det å skrive en liten nyttårstale blitt en liten tradisjon, og da tenker jeg at jeg vil avslutte med noen tanker:

Vil skateboarding bestå?

Helt klart. Man dreper ikke skating med tilføre det et idrettsaspekt, fordi en idrett er så lite i seg selv. Skating er så utrolig mye mer. Det hadde vært verre om skating kun var konkurranse, og det ble borte. Tenk om om man tok vekk måla i fotball? 22 mann og en ball, og ikke en døyt å gjøre. En hel verden ville mistet en kultur. Hva med langrenn uten skiløyper, poff. borte.

Nei, vi blir til de begrensningene vi setter oss selv…

Har man et skateboard, trengs ingen skatepark, eller konkurranse for å ha det gøy. Nei, skateboard skal ikke begrenses, og i fremtiden kommer vi fortsatt til å bli kastet ut av Frognerparken, eller lasterampa bak Kiwi, få beundrende blikk, men også uforståelige og spørrende blikk. Jeg har jo blitt fortalt av folk som irritert har kommet bort til meg fordi voksne skal ikke leke, le, eller falle på bakken. Man skal jo være rollemodeller sier de. Nei, dette kommer til å fortsette uansett hva skating blir, eller ikke blir. Bare se på unge. De håndterer dette mye bedre enn oss gamle. De skal ha det beste av alt, hele tiden. Og de får det. Det er vår oppgave å gi dem det.

 

Og sannheten er;

Skateboard er best av alt. Det er uten begrensing.

 

Godt Nyttår alle sammen! 

 

Hilsen Per Olav på vegne av NORB-styret

 

Her er en re-cap av året som gikk: